Grathe Hede

Afstand: 21.63 Km

På Grathe Hede kan du opleve Grathe Monumentet og et helt nyt historisk formidlingsområde med fortællinger og oplevelser for hele familien.

Kom på en tur tilbage til Danmarks middelalder med blodige slag, mord og rænkespil. Prøv lykkehjulet, hør historien, og ring med kirkeklokken, mens du bliver klogere på kampen om magten i middelalderen.

Historien

23. oktober 1157 fandt det skelsættende slag på Grathe Hede sted lige uden for Thorning. Mange har hørt om slaget mellem Svend og Valdemar, som endte mere end ti års blodig borgerkrig. Valdemar den Store stod efter slaget som enekonge i landet. Kilderne beretter, at Svend blev begravet ved Grathe Kapel, men det er det, Valdemar den Store og hans efterkommere satte i værk, der er det vigtigste. Takket være dem, fik landet en nedskrevet historie, Dannebrog og Jyske Lov.

Der er opsat et stenkors på Grathe Hede til minde om begivenheden. Mindestenen markerer samtidig stedet hvor Svend menes at være begravet.

Praktisk

Parker bilen på parkeringspladsen ved vejen og tag på en vandring i historien ned til Grathe Monumentet. Du kan også besøge Blicheregnens Museum, hvor du kan se udstillingen ”Kampen om Magten – slaget på Grathe Hede”, hvis du vil vide mere.

Se, hvad andre deler på Instagram

#grathehede #visitsilkeborg #visitaarhusregionOpdateret af: VisitAarhus  | info@visitaarhus.com
Grathe Stenen Fotograf: VisitSilkeborg Copyright: VisitSilkeborg
Grathe Monumentet på Grathe Hede Fotograf: Museum Silkeborg Copyright: Museum Silkeborg