De fem Halder ved Viborg

Afstand: 7.81 Km

 | +45 87 87 38 38 |  vibmus@viborg.dk |  www.viborgmuseum.dk/de-fem-halder | 
Ved De fem Halder ved Viborg finder du borgruiner og herregårdsmiljø i det naturskønne område mellem Dollerup Bakker og Hald Sø. Her har du adgang til 800 års fascinerende historie - og alt inden for gåafstand. 

Tag børnene med på turen og besøg den nærliggende skovlegeplads, der tager udgangspunkt i de historiske omgivelser og begivenheder, der her har fundet sted.

I Haldladen ved Hald Hovedgård kan du gå på opdagelse i 800 års danmarkshistorie, hvor historien om De fem Halder og det smukke istidslandskab ved Hald bliver fortalt.

De fem Halder

Gammel Hald

Dette er borgen, der aldrig blev færdig. Gammel Hald ville have været en imponerende borg, hvis den var blevet bygget færdig. Borgbanken har en diameter på ca. 80 meter og var omgivet af en 2,5 meter dyb indre voldgrav. Det tyder på, at borgen er fra tidsrummet 1250 – 1300.

Valdemars Skanse

Valdemars Skanse er et belejringsanlæg, der blev anlagt af kong Valdemar Atterdag i 1372 for at erobre borgen Hald. På den største af de to voldbanker byggede kongen efter alt at dømme en stor kastemaskine.

Ruinen Hald Slot

I 1520’erne opførte den sidste katolske biskop i Viborg, Jørgen Friis, denne topmoderne forsvarsborg. I dag kan man stadig se ruinerne af Hald Slot med skydeskår til kanonerne i tårnet, hvorfra udsigten er helt fantastisk.

Daas Herregård

Daas Herregård blev anlagt af generalmajor Gregers Daa i begyndelsen af 1700-tallet. Han opførte en stor bindingsværksgård med lader, stalde og en brolagt gårdsplads med byggematerialer fra det gamle Hald Slot. Hovedhuset lå der, hvor de to hvide pavilloner foran Hald Hovedgård står.

Hald Hovedgård

Den nuværende hovedbygning til Hald Hovedgård blev opført i ca. 1787 af landsdommer Frederich Schinkel. Schinkel var kendt under navnet ”Bondeplageren”, da han efter sigende var en hård mand. Hovedbygningen blev oprindeligt bygget som portbygning til Gregers Daas herregård, fra begyndelsen af 1700-tallet.

Se De fem Halder fra oven.

Se, hvad andre deler på Instagram

#defemhalder #viborgmuseum #visitaarhusregionOpdateret af: VisitAarhus  | info@visitaarhus.com
Tårnet på Hald Slot ved Viborg Fotograf: Jens Lindhe Copyright: Viborg Museum
Hald Slot ved Viborg Fotograf: Jens Lindhe Copyright: Viborg Museum
Haldladen ved De Fem Halder i Viborg Fotograf: Jens Lindhe Copyright: Viborg Museum
Haldladen ved De Fem Halder i Viborg Fotograf: Jens Lindhe Copyright: Viborg Museum
Tårnet på Hald Slot ved Viborg Fotograf: Jens Lindhe Copyright: Viborg Museum
Tårnet på Hald Slot ved Viborg Fotograf: Jens Lindhe Copyright: Viborg Museum
Vindebroen ved Hald Slot i Viborg Fotograf: Jens Lindhe Copyright: Viborg Museum