Hærvejen, en historisk rute gennem Jylland

Afstand: 1.37 Km

Hærvejen er en naturskøn turrute, der bringer jer på en historisk rejse ud af den mere end 4.000 år gamle vej langs den jyske højderyg. Alt efter hvad der passer jer, kan I opleve den historiske rute enten på cykel eller til fods. 

Kom tæt på historien 

Hærvejen har gennem tiden haft mange navne: Pilgrimsvejen, Oksevejen, Sakservejen, Gammel Viborgvej, Studevejen og Adelvejen.

I forhistorisk tid var Hærvejen en af hovedfærdselsårerne i Jylland, som især pilgrimme, studehandlere og soldater benyttede flittigt. Derfor går Hærvejen også under navne som Oksevejen, Studevejen, Adelvejen og Pilgrimvejen. Hærvejen var flere steder opdelt i en nord- og sydgående retning og det var en fordel, da men dermed undgik trafikpropper.

Derudover har vejens placering på den jyske højderyg haft stor betydning, da de rejsende på den måde slap for at passere for mange vandløb. I løbet af 1800-tallet forsvandt meget af trafikken på hærvejen, da der kom mere moderne transportmetoder til, som jernbaner og hovedveje.

Hærvejen i dag

I dag er Hærvejen en rekreativ rute for jer, der vil vandre eller cykle i historiske spor og samtidig opleve det bedste af den jyske natur. I kan naturligvis dele ruten op i mindre bidder alt efter, hvor langt I ønsker at gå, og langs Hærvejen finder I flere muligheder for at nyde en pause for eksempel på Hotel Egeskoven, hvor I kan få et godt måltid eller noget køligt at drikke, eller I kan ligge vejen forbi Ishuset i Dollerup Bakker, når I vil køles af.

Langs Hærvejen er der også etableret flere overnatningsmuligheder i gamle kroer og på nedlagte landbrug, så i perioden 1. juni til 1. september har I mulighed for at sove under ydmyge forhold og i fællesrum, akkurat som de rejsende gjorde det i middelalderen. 

Se folder om overnatning på herberg langs Hærvejen.

Besøg også www.haervej.dk og find nyttige informationer, og planlæg din tur ved hjælp af online kortmateriale og etapebeskrivelser.

Se, hvad andre deler på Instagram

#hærvejen #haervejen #visitaarhusregionOpdateret af: VisitAarhus  | info@visitaarhus.com
Vandring på Hærvejen ved Viborg Fotograf: Jesper Maagaard
Hærvejen ved Hald Sø Fotograf: Jesper Maagaard
Vandretur ved Hald Sø Fotograf: Mymind Copyright: Mymind
Hærvejstæppet ved Viborg Fotograf: Jesper Maagaard